ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ КІЛЬКОСТІ ПРОДИХІВ У ЛИСТКАХ ІНТРОДУЦЕНТІВ РОДУ SYRINGA L. В РІЗНИХ РАЙОНАХ СТЕПОВОЇ ЗОНИ - Зайцева, І.О. (Вісті Біосферного заповідника «Асканія-Нова», 2021)
Проведено визначення ступеня посухостійкості видів роду Syringa L. та вивчення морфоанатомічних змін листків на прикладі показника щільності продихів в контрастних умовах зростання рослин в ботанічних садах і дендропарках України – у відносно сприятливих умовах Полісся та в різних районах Степової зони, що різняться за ступенем напруженості гідротермічних факторів. Встановлено зв'язок величини щільності продихів із ступенем посухостійкості видів роду Syringa та подібний характер змін цього показника у видів, близьких за систематичним положенням. У недостатньо стійких видів морфоструктурна складова механізмів адаптації проявляється у зростанні кількості продихів і, відповідно, ксероморфності листків. Відносна кількість продихів листка може бути використана як показник неспецифічної адаптивної реакції бузків за посушливих умов інтродукції у Степовій зоні.