ЕКОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФІТОЦЕНОЗІВ ПРИМОРСЬКИХ ГЕОКОМПЛЕКСІВ УКРАЇНИ ТА ЇХ ОХОРОНА - Дубина, Д.В.; Дзюба, Т.П.; Ємельянова, С.М. (Вісті Біосферного заповідника «Асканія-Нова», 2021)
Встановлено екологічні особливості фітоценозів приморських геокомплексів України. Виявлено, що екологічна специфіка угруповань приморської рослинності виділяється на рівні союзів та вищих синтаксонів, а їх територіальна диференціація зумовлена динамічністю морфоструктур прибережних екотопів, впливом згінно-нагінних явищ, типом та складом субстрату, а також ступенем його засолення і зволоження. Запропоновано першочергові заходи з охорони та збереження приморської рослинності України.