КОМПОНЕНТИ АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ ЯК ПОКАЗНИКИ СТІЙКОСТІ ТРАВ’ЯНИСТИХ РОСЛИН, ЩО ЗРОСТАЮТЬ У БОТАНІЧНОМУ САДУ ДНУ - Россихіна-Галича, Г.С.; Лихолат, Ю.В.; Вінниченко, О.М. (Вісті Біосферного заповідника «Асканія-Нова», 2021)
В умовах ботанічного саду ДНУ досліджено посівні якості насіння та характеристики компонентів антиоксидантної системи зелених частин лікарських трав. Встановлено, що насіння досліджуваних рослин має різну енергію проростання та схожість: високу (кропива собача, чистотіл великий, череда трироздільна), середню (алтея лікарська, звіробій звичайний, нагідки лікарські, пижмо звичайне), низьку (конвалія звичайна, меліса та кульбаба лікарські). Аналіз стану ферментів-антиоксидантів дозволив виділити рослини з найпотужнішим адаптаційним потенціалом. До них належать звіробій звичайний, конвалія звичайна, нагідки лікарські, пижмо звичайне та чистотіл великий.