ЕКОТОПІЧНИЙ СУПРОВІД ДИНАМІКИ ФІТОСИСТЕМ ПРОВАЛЬСЬКОГО СТЕПУ ТА ВІДОБРАЖЕННЯ НИМ РЕГІОНАЛЬНИХ ЗМІН ДОВКІЛЛЯ - Ткаченко, В.С. (Вісті Біосферного заповідника «Асканія-Нова», 2021)
Зроблена спроба дати оцінку глибини змін довкілля та трансформації екотопів донбаських степів за допомогою методу синфітоіндикації. За наявності 37-річного (1969–2006 рр.) хроноряду періодичних обстежень Провальського степу (філія Луганського природного заповідника НАН України) дослідження і аналіз провідних екофакторів здійснювалися в статиці та в динаміці. Для аналізу розподілу нішових просторів основних степових фітоценозів та їх диференціації в межах загального ландшафтного екопростору були побудовані ординаційні матриці в попарному поєднанні провідного для аридних екосистем фактора вологозабезпечення (Hd) з показниками карбонатності ґрунтів (Ca), багатства їх на азот (Nt) та солі (Tr), кислотності (Rc), загального терморежиму (Tm), континентальності клімату (Kn) і омброклімату (Om). В диференціації фітоценозів в межах степового екопростору відбувалася поляризація їх на мезоморфні та ксероморфні угруповання згідно параметрів Hd-фактора. Багаторічна динаміка екотопічних факторів вивчалася на основі аналізу траєкторій руху в часі центрів нішових просторів, а також за комплексною графічною схемою (хроноекограмою), поєднуючою ізохронні зміни в фітоценозах (сукцесії) та в степових екотопах. З’ясовано ряд особливостей донбаських степів у порівнянні їх з рівнинними степами Лівобережної України, представлена мотивована інтерпретація сучасних процесів та змін під впливом глобального потепління та резерватного самокондиціювання середовища. Визначена достатньо виражена синхронність і векторизованість екотопічних змін у Провальському степу з фоновими змінами степових екотопів в Україні.